Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký úřad chce omezit obsah nikotinu v cigaretách

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Washington – Amerika chce snižovat počet kuřáků. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) hodlá omezit obsah nikotinu v tabákových výrobcích, aby snížil jejich návykovost. Uvedl to dnes šéf úřadu Scott Gottlieb. Tabákové firmy tvrdí, že plány FDA povedou k inovacím v tabákovém průmyslu.

FDA se podle něj bude také snažit přimět kuřáky, aby přešli k méně škodlivým elektronickým cigaretám. Tabákové výrobky jsou podle úřadu ve Spojených státech zodpovědné za úmrtí zhruba 480.000 lidí ročně.

„Drtivá většina úmrtí a nemocí spojených s tabákem je zapříčiněna závislostí na cigaretách. Ty jsou jediným legálním spotřebním zbožím, které zabije polovinu svých dlouhodobých uživatelů," uvedl Gottlieb.

Zpráva výrazně ovlivnila trh, došlo k výraznému poklesu cen akcií tabákových společností. Tržní hodnota předních světových výrobců cigaret by se tak podle agentury Reuters mohla snížit o zhruba 60 miliard dolarů (asi 1,3 bilionu Kč).

Cena akcií tabákové společnosti Altria se po oznámení FDA propadla až o 17 procent. Akcie firmy British American Tobacco (BAT) ztratily až 11 procent, akcie konkurenta Philip Morris pak až sedm procent. Později však akcie všech tří podniků část ztrát smazaly.

Témata:  USA cigarety kuřáctví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy