Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská opozice vyzvala k protestu proti nedělním volbám

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská opozice vyzvala k demonstracím proti zřízení nového Ústavodárného shromáždění, které Venezuelané volili v neděli. Podle volební komise přišlo k urnám 41,53 procenta voličů.

Opozice, která hlasování bojkotovala, tento údaj zpochybnila. Spojené státy venezuelské volby a násilnosti, které je provázely, odsoudily. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že reakce Washingtonu bude "silná a rychlá".

Opozice volby označila za nedemokratickou snahu o upevnění režimu socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Oznámená účast je podle agentury AP dvakrát větší, než uváděli Madurovi oponenti, ale i nezávislí pozorovatelé. Podle volební komise se pro to, aby se v rukách Madura a jeho spojenců koncentrovala téměř veškerá moc, vyslovilo přes osm milionů voličů. Opozice a experti naproti tomu soudí, že svůj hlas odevzdaly jen dva až tři miliony lidí.

V zemi v den voleb podle prokuratury zahynulo při střetech mezi demonstranty a policií deset lidí, včetně dvou teenagerů.

Stálá americká zástupkyně v OSN Nikki Haleyová na twitteru označila volby za "podvod" a "krok k diktatuře". Dodala, že Spojené státy "nezákonnou vládu" nepřijmou. Podobně se vyjádřily také Peru, Argentina, Kanada, Španělsko, Mexiko, Peru a Kolumbie.

Američtí činitelé, které citovala agentura Reuters, uvedli, že americká vláda zvažuje uvalení sankcí na venezuelský ropný sektor. Washington ale podle těchto představitelů nesáhne k nejtvrdšímu možnému opatření, kterým by byl zákaz dovozu venezuelské ropy do USA. Spojené státy kupují zhruba třetinu venezuelské produkce ropy a jejich případný bojkot by mohl mít pro venezuelské hospodářství fatální následky.

Témata:  Venezuela demonstrace demonstrace ve Venezuele

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy