Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel hollywoodský herec a nositel Pulitzerovy ceny Sam Shepard

Film, ilustrační foto
Film, ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - Ve věku 73 let zemřel americký dramatik, scénárista, herec a hudebník Sam Shepard. Podle mluvčího rodiny, na něhož se dnes odvolává agentura AP, zemřel minulý čtvrtek doma ve státě Kentucky na následky komplikací souvisejících s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS).

Shepard získal za drama Pohřbené dítě z roku 1979 Pulitzerovu cenu, za roli ve filmu Správná posádka z roku 1983 pak byl nominován na Oscara.

Shepard napsal 44 divadelních her, mnoho knih, pamětí a povídek. Ve svém díle se často zabýval problémy rodiny na americkém Západě. Sám vyrůstal na kalifornském ranči.

Shepard se rovněž objevil v desítkách filmů, například v roce 1982 v životopisném snímku Frances o kontroverzní hollywoodské herečce Frances Farmerové. V roce 1983 byl nominován na Oscara za roli málomluvného zkušebního letce ve filmu Správná posádka. V roce 2001 si zahrál ve válečném filmu Černý jestřáb sestřelen.

K filmům psal muž mnoha talentů také scénáře. Scénář ke snímku Paříž, Texas (1984) režiséra Wima Wenderse mu vynesl nominaci na cenu britské filmové akademie (BAFTA) pro nejlepší adaptovaný scénář. Podílel se také například na scénáři k filmu Zabriskie Point režiséra Michelangela Antonioniho.

Témata:  Sam Shepard úmrtí USA

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy