reklama

Mladé křídlo katalánské politické strany zveřejnilo na internetu video pořízené členy, kteří zdemolovali kola. Snímek je doprovázený rapperem, který vypráví, jak cestovní ruch negativně dopadá na Španělsko.

Stalo se tak několik dní poté, co zřejmě stejní lidé zničili pneumatiky turistického autobusu poblíž stadionu fotbalového klubu FC Barcelona. Čelní sklo posprejovali sloganem „Turismus zabíjí sousedství". Cestující z autobusu, mnozí s malými dětmi, věřili, že byli napadeni teroristy.

„Maskovaní muži obklíčili autobus a začali křičet, připravovali jsme, že někdo přijde nahoru po schodech s nožem nebo pistolí. Bylo to úleva, že jen nastříkali graffiti," citují média jednoho z cestujících. "Bylo to opravdu děsivé."

Arran, mládežnické křídlo radikální strany Kandidátka lidové jednoty  (CUP), se hlásí k odpovědnosti za kampaň proti turistům. CUP, která podporuje středo-pravicovou nacionalistickou katalánskou vládu, už čelí kritice za to, že odmítla útoky odsoudit, uvádí deník The Guardian.

Skupina Arran také na twitteru uvedla: „Zastavme masovou turistiku, která ničí Mallorku a odsuzuje pracovníky katalánské země k bídě."

V loňském roce aktivisté nastříkali graffiti na historické budovy na Palmě na Mallorce. Napsali například: „Turisté, jděte domů: uprchlíci vítejte" a „Turisté: jste teroristé“. Někteří místní obyvatelé si stěžovali, že hordy turistů, kteří přijíždějí na obřích výletních lodích, ničí město. 

Mnozí místní obyvatelé se prý už kvůli tomu přestěhovali a původní obchody byly nahrazeny obchody, které prodávají turistické suvenýry. Cestovní ruch podle nich také může za rostoucí nájemné.

Santi Vila, městský radní v Barceloně odpovědný za podnikání, řekl, že CUP „udělala velkou chybu" a dodal, že kampaň Arranu poškozuje obraz Barcelony a Katalánska a rozhodně „nepomůže nezávislosti". Vila řekl, že se jedná o „čisté ekonomické násilí".

Laura Floresová, mluvčí Arrana, uvedla, že vandalismus je „reakcí na násilí, kterému čelíme každý den“. „Na ulici musí být dovoleno mluvit, je to jediné místo, kde můžeme bojovat,“ tvrdí.