Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rúhání dnes složil v parlamentu přísahu, zúčastnila se i Mogheriniová

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Teherán - Íránský prezident Hasan Rúhání, který byl do čela země zvolen v květnu, dnes složil přísahu v parlamentu. Slavnostního aktu se zúčastnila také šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová.

Rúhání se funkce oficiálně ujal už ve čtvrtek a do dvou týdnů by měl představit svou vládu. Vznikající kabinet ale už nyní kritizují prezidentovi spojenci z řad reformistů, s jejichž podporou byl zvolen.

Zástupcům reformistů se podle agentury AFP nelíbí, že ve vládě nakonec patrně nezasedne žádná žena a že v něm budou mít jen málo míst.

Rúhání během kampaně sliboval nejen normalizaci vztahů se Západem, ale také větší kulturní, společenské a politické svobody. Podle představitele reformistů Alího Šakurího-Rada vzbudil velká očekávání, ale teď od svých slibů ustupuje. "Chce se vyhnout problémům s duchovními," řekl Šakurí-Rad ohledně údajně nulového zastoupení žen ve vládě.

Rúháního slibu se zúčastnil také zimbabwský prezident Robert Mugabe. Nedorazil ale katarský emír, který byl na předchozí ceremonii v roce 2013. Jeho země čelí diplomatické roztržce se Saúdskou Arábií, Egyptem a Spojenými arabskými emiráty, které Kataru vyčítají především vztahy s Teheránem.

Na rozdíl od Spojených států, které zesilují tlak na izolaci Teheránu kvůli jeho raketovému programu, stavu lidských práv a podpoře radikálních skupin, usilují evropské země o rozvoj vztahů s Íránem.

Témata:  Írán Hasan Rúhání Federica Mogherini

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy