Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela odvolala prokurátorku Ortegovou, ta odmítla úřad opustit

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Generální prokurátorka Venezuely Luisa Ortegová odmítla opustit úřad a své dnešní odvolání označila za převrat a porušení ústavy.

Prokurátorku odvolalo nové Ústavodárné shromáždění, které vzniklo z nedávných kontroverzních voleb. Ty jako neústavní bojkotovala opozice a kritizovala je řada států, včetně USA.

"Budu pokračovat v boji za svobody a práva Venezuelanů až do posledního dechu a z úřadu, který neopustím," uvedla dnes Ortegová po svém odvolání. Podle ní by měl tento další neústavní krok zalarmovat mezinárodní společenství.

Odvolání Ortegové odmítl uznat i generální tajemník Organizace amerických států (OAS) Luis Almagro, který patří k nejhlasitějším zahraničním kritikům autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Almagro prohlásil, že OAS neuznává odvolání Ortegová a jmenování Tareka Williama Saaba jejím nástupcem. Saab už dnes složil přísahu jako nový generální prokurátor.

Ortegová dříve patřila k zastáncům socialistické vlády, ale v posledních měsících kritizovala vládu prezidenta Nicoláse Madura a nejvyšší soud za řadu nedemokratických kroků. Za neústavní označila i vznik nového orgánu, který jí dnes odvolal.

Opozice už dříve varovala, že první krokem nového shromáždění bude odvolání Ortegové. Panují obavy, že dalším bude rozpuštění parlamentu, v němž má od loňska většinu opozice a jehož práci od té doby blokuje prezidentovi nakloněný nejvyšší soud.

Krátce před dnešním odvoláním Ortegové Ústavodárným shromážděním ji z funkce odvolal i nejvyšší soud, který ji chce soudit za údajné neplnění povinností a který jí už v červnu zmrazil účty a zakázal opustit zemi. Učinil tak poté, co ho Ortegová kritizovala za řadu kroků. Ústavě odporuje podle Ortegové i jmenování členů nejvyššího soudu, které do něj dosadil předchozí parlament v prosinci 2015 na mimořádném zasedání. Tehdy už totiž bylo jasné, že v novém parlamentu Madurovi socialisté ztratí po více než 15 letech většinu.

Témata:  Venezuela

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy