Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská armáda odrazila teroristický útok na vojenské základně, tvrdí Maduro

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v televizním projevu prohlásil, že armáda v neděli odrazila "teroristický útok" proti vojenské základně, kde podle něj dva útočníci byli zabiti a osm zajato.

Boj podle něj trval okolo tří hodin. Zajat byl důstojník-dezertér a sedm civilistů; všichni podle prezidenta poskytují vyšetřovatelům informace.

V kasárnách na předměstí třetího největšího města země Valencie, které leží asi 180 kilometrů na západ od Caracasu, skupina vojáků a civilistů pod vedením bývalého kapitána v neděli vyhlásila rebelii proti vládě prezidenta Madura. Vzpouru ale vláda potlačila.

"Vyhlašujeme legitimní rebelii a stojíme při statečném lidu Venezuely, neuznáváme vražednou tyranii Nicoláse Madura," uvedl lídr skupiny, kapitán Juan Caguaripano v prohlášením zveřejněném na sociálních sítích. Se skupinou asi dvaceti ozbrojenců v uniformách za zády dodal, že cílem vzpoury je obnovení ústavního pořádku s cílem zachránit zemi před naprostým zničením.

Místopředseda vládní socialistické strany Diosdado Cabello po zveřejnění videa oznámil, že ve Valencii došlo k "teroristickému útoku" na kasárna. Posléze uvedl, že vzpoura "teroristů" v Naguanagua, která tvoří s Valencií městskou aglomeraci, byla potlačena. Úřady později oznámily, že zemřel jeden člověk a druhý byl vážně zraněn. Z Madurova televizního projevu vyplynulo, že o život přišli dva civilisté.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy