Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelský parlament svolal mimořádné zasedání, chce vysvětlit potlačení nedělní rebelie

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelská opozice svolala na dnešek mimořádné zasedání parlamentu, v němž má opoziční koalice většinu, ale jehož legitimitu vláda neuznává. Informoval o tom místní deník El Nacional.

Opozice žádá vládu, aby vysvětlila potlačení nedělní rebelie v kasárnách ve Valencii na severu země. Při tamních protestech na podporu rebelské skupiny zemřel místní opoziční předák Ramón Rivas, který podlehl střelnému zranění.

"Je naší povinností jako většinové politické reprezentace venezuelského lidu trvat na řádném vysvětlení těchto událostí," uvedla opoziční koalice v prohlášení. Dodala, že dosavadní vládní výklad nedělní rebelie skupiny pod vedení bývalého armádního důstojníka opět potvrzuje manipulativní postupy vlády.

Vláda prezidenta Nicoláse Madura označila nedělní vzpouru v kasárnách jako "teroristický útok" skupiny žoldáků. Podle komise pravdy ustavené novým zákonodárným orgánem, který neuznává opozice ani Evropská unie či řada dalších zemí, byli žoldáci placeni z Kolumbie a Miami. V tomto americkém městě žije řada venezuelských emigrantů a také kubánští disidenti, kteří venezuelskou opozici podporují.

Venezuelské ozbrojené síly vydaly v neděli oficiální prohlášení, v němž tvrdí, že stojí jednotně za Madurovou vládou a odsuzují rebelii jako teroristický čin. O podpoře mezi vojáky ale panují pochybnosti. Podle opozice roste počet vojáků, včetně armádních důstojníků, jimž se nelíbí autoritářská vláda a užití síly proti demonstrantům. Od dubna, od kdy Venezuelané téměř každodenně protestují v ulicích, skončily ve vězení nejméně dvě desítky armádních důstojníků kvůli "rebelii a zradě".

Témata:  Venezuela

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy