Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Kolumbie prchají tisíce Venezuelanů, hranice každý den překročí 25 tisíc lidí

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Asi 25.000 lidí přejde denně hranice z Venezuely do Kolumbie. Většina ale proto, aby si tam nakoupila základní potraviny. Každý desátý už ale v Kolumbii zůstává, informoval dnes server eldiario.es.

 Její vedení se obává, že počet venezuelských uprchlíků dále poroste i kvůli upevňování autoritářského režimu prezidenta Nicoláse Madura.

"Zatím nemůžeme mluvit o masivním exodu, ale ano, počet Venezuelců, kteří utíkají ze své vlasti je vysoký," uvedl šéf kolumbijské vládní agentury pro migraci Christian Krüger. V současnosti je podle odhadu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nyní v Kolumbii asi 300.000 Venezuelanů. O azyl požádalo od začátku letošního roku ve světě asi 50.000 Venezuelanů, loni jich za celý rok bylo podle UNHCR 27.000.

"Každý den, když se v osm ráno otevře přechod, vidíme jím projít asi 25.000 lidí. Z toho asi deset procent požádá o razítko do pasu s tím, že zpátky už nepůjde," řekl serveru eldiario.es kolumbijský pohraničník.

Mezi Venezuelany, kteří nedávno přešli kolumbijské hranice jen jedním směrem, je i pět z 33 nových soudců nejvyššího soudu, které jmenoval 21. července parlament. Prezident Maduro ale poté okamžitě prohlásil, že je všechny pozatýká.

Parlament, v němž má většinu opozice, jmenoval nové členy nejvyššího soudu proto, že neuznává legitimitu dosavadních členů soudu. Ty totiž jmenoval v prosinci 2015 starý parlament na mimořádném zasedání, které svolal, když už bylo jasné, že v novém parlamentu vládní socialisté ztratí po 15 letech většinu.

Témata:  Venezuela Kolumbie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy