Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackeři se zmocnili stránek venezuelské vlády, podpořili rebely. Dny diktatury jsou sečteny, hlásí

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Caracas - Do boje proti vládě venezuelského prezidenta Nicoláse Madura vytáhli po parlamentní opozici a statisících protestujících lidí rovněž počítačoví piráti.

Skupina hackerů v pondělí napadla stránky vlády a několika dalších státních orgánů a dala najevo podporu vzbouřencům z kasáren na severu země, jejichž vzpouru o víkendu potlačily bezpečnostní složky. Uvedl to web stanice BBC.

"Dny diktatury jsou sečteny," objevilo se ve zprávě hackerů na stránkách vlády, volební komise či venezuelského námořnictva. Opozice stále častěji označuje Madurovy kroky za diktátorské a tento pojem se začal objevovat zejména v souvislosti se široce kritizovanými volbami Ústavodárného shromáždění, které opozice bojkotovala jako Madurovu snahu nedemokraticky si upevnit moc.

Hackeři dali najevo podporu skupině vojáků a civilistů, která vyhlásila v kasárnách ve třetím největším městě země Valencie rebelii. Vláda ji následně potlačila, přičemž zemřel nejméně jeden člověk. Maduro označil rebely za teroristy.

Témata:  Venezuela hackeři EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy