Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Íránský prezident nesplnil slib. So vlády nenavrhl žádné ženy

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Teherán - Íránský prezident Hasan Rúhání zveřejnil jména 17 z 18 členů budoucího vládního kabinetu. Na seznamu zatím chybí jméno osoby, která bude pověřena řízením ministerstva školství. Navržení ministři musejí získat také důvěru parlamentu, který o jmenovaných začne hlasovat za týden.

Naposledy byla v íránské vládě žena za druhého mandátu prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. V letech 2009 - 2013 řídila resort zdravotnictví Marzíja Dastdžerdíová. Rúhání ale před květnovými prezidentskými volbami sliboval, že hodlá do vyšších funkcí dosadit více žen.

Podle íránských analytiků chce zřejmě Rúhání ženám svěřit posty několika viceprezidentek, které nepotřebují získat důvěru parlamentu. V odstupující vládě byly viceprezidentky tři, ale ani jedno ministerstvo neřídila žena.

Rúhání na posty vybral spíše starší politiky a hlavní posty zůstaly beze změny. Ministerstvo zahraniční má nadále vést Mohammad Džavád Zaríf a ministerstvo ropného průmyslu Bídžán Námdar Zangání.

Změna je ale ministerstvu obrany, kde dosavadního ministra Hosejna Dehkána vystřídá jeho nynější zástupce generál Amír Hátamí. Tato změna zaujala odborníky, protože ministerstvo obrany se tak poprvé za 20 let ocitne v rukou nikoli člena elitních republikánských gard, ale příslušníka regulérní armády.

S jmenováním šéfů ministerstev zahraničí, obrany a tajných služeb musí souhlasit duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Témata:  Írán Hasan Rúhání

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy