Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chorvatsko ustupuje od nadměrných tarifů, balkánská obchodní válka je zažehnána

Biokovo patří mezi nejvýznamnější horské celky jižní dinárské soustavy a je to druhé nejvyšší chorvatské pohoří, rozprostírající se na dalmátském pobřeží Jadranu.
Biokovo patří mezi nejvýznamnější horské celky jižní dinárské soustavy a je to druhé nejvyšší chorvatské pohoří, rozprostírající se na dalmátském pobřeží Jadranu.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Záhřeb – Spory kvůli výši dovozního poplatku na zemědělské zboží, který se rozhořel mezi Chorvatskem a jeho sousedy, je u konce. Uvádí to balkánská média s tím, že chorvatské ministerstvo zemědělství vrátí drasticky zvýšený tarif na původní úroveň.

Podle zpráv chorvatských, srbských a bosenských médií je obchodní válka na balkánském poloostrově zažehnána.

Chorvatsko minulý měsíc zvýšilo částku vybíranou za kontroly obsahu škodlivin u dováženého ovoce a zeleniny. Jako důvod země uvedla nutnost dodržovat standardy Evropské unie a ochranu spotřebitelů. Vlády sousedních zemí daly Záhřebu ultimátum, aby nařízení do konce týdne stáhl.

Na chorvatské červencové zvýšení poplatku o více než dvaadvacetinásobek zareagovalo Srbsko obzvláště dlouhými kontrolami dováženého chorvatského zboží. Na hranicích mezi oběma zeměmi se začaly vytvářet kilometrové fronty kamionů, popisovala agentura DPA.

Farmáři a obchodníci žádali své vlády, aby hádku ukončily, protože by všem hrozily velké hospodářské ztráty.

Témata:  Chorvatsko Srbsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy