Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté ve Virginii zasahovali při akci bělošských extremistů, použili i slzný plyn

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

New York - Stovky bělošských extremistů s hořícími pochodněmi se v noci na dnešek střetly se svými odpůrci v univerzitním areálu ve virginském Charlottesvillu.

Důvodem incidentu byl spor o vlajku s konfederačním křížem, kterou kritici označují za symbol rasismu a otrokářství. Bitku rozehnala policie slzným plynem, uvedla agentura Reuters.

V řadě jižní států USA dodnes neutichla diskuse o oprávněnosti vyvěšování praporu z dob americké občanské války v letech 1861-1865. Stoupenci tento prapor považují za historický odkaz, kritici za symbol rasistické a otrokářské minulosti amerického Jihu.

Vlna odstraňování konfederačních symbolů začala v USA po předloňském rasovém útoku v Charlestonu v Jižní Karolíně, kde střelec zabil devět černochů.

Ve virginském Charlottesvillu se má dnes sejít několik tisíc stoupenců nadvlády bílé rasy na shromáždění nazvaném Sjednoťte pravici. Akce má být protestem proti odstranění sochy konfederačního generála Roberta Leeho z místního parku.

Témata:  USA policie USA rasismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy