Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neonacistický web se dostal do problémů kvůli urážkám ženy zabité v Charlottesville

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Americký neonacistický web Daily Stormer urážel ženu zabitou při sobotních protestech proti akcím bělošských rasistů v Charlottesville. Správce webových domén GoDaddy mu proto vypověděl smlouvu. Extremistický web si nyní musí hledat jinou firmu, která umožní jeho provoz.

Obhájkyně práv menšin Heather Heyerová (32) zemřela poté, co do ní najel vůz bělošského radikála během sobotního protestu v Charlottesville. Auto řízené Jamesem Alexem Fieldsem (20), který čelí obvinění z vraždy, zranilo dalších 19 lidí.

Zakladatel neonacistických stránek Andrew Anglin po smrti Heyerové napsal, že je "většina lidí ráda, že je mrtvá", že byla "odpad společnosti" a tituloval ji vulgárními výrazy.

"Vzhledem k tomu, že poslední článek Daily Stormeru následuje v bezprostřední návaznosti na násilný čin, může podle nás podnítit k dalšímu násilí, což porušuje naše podmínky," odůvodnil rozvázání smlouvy podle listu The Washington Post mluvčí GoDaddy Dan Race.

Firma byla přitom již v minulosti vyzývána k tomu, aby neposkytovala platformu k šíření rasistických názorů kvůli několika předchozím kritizovaným příspěvkům Daily Stormeru, vždy se však odvolala na první dodatek americké ústavy o ochraně svobody slova. Daily Stormer dostal 24 hodin na změnu správce.

Krátce poté se na jeho stránkách objevila zmínka, že je ovládli hackeři hlásící se ke skupině Anonymous. "Konec nenávisti: Daily Stormer je nyní pod kontrolou Anonymous," hlásal titulek. "Daily Stormer a Andrew Anglin příliš dlouho na těchto stránkách šířili svou nechutnou nenávist," dodali hackeři.

Témata:  USA internet Anonymous

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy