Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Washington nebude pouze přihlížet, jak se z Venezuely stává diktatura, tvrdí Pence

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Cartagena (Kolumbie) - Washington nebude pouze přihlížet, jak se z Venezuely stává diktatura. Takový vývoj totiž ohrožuje bezpečnost celé západní polokoule. Řekl to dnes americký viceprezident Mike Pence při návštěvě Kolumbie.

USA podle Pence vynaloží veškeré ekonomické a diplomatické úsilí, aby ve Venezuele byla obnovena demokracie. „Prezident Trump řekl velmi jasně, že nebudeme stát mimo, zatímco Venezuela se stává diktaturou," řekl Pence novinářům v kolumbijské Cartageně.

Politická krize ve Venezuele podle Pence ohrožuje bezpečnost a prosperitu celé západní polokoule, včetně Spojených států. Venezuelská krize je jedním z hlavních témat Penceovy cesty; už v pondělí o ní viceprezident jednal s kolumbijský prezidentem Juanem Manuelem Santosem.

Kolumbijská hlava státu vyzvala, aby se USA vyhnuly vojenskému řešení, o kterém se jako o jedné z možností o víkendu zmínil americký prezident Donald Trump. Santos při setkáním s Pencem zopakoval, že tlak na autoritářský režim ve Venezuele musí pokračovat, ovšem mírovými prostředky.

„Jak už řekl prezident Trump, máme mnoho variant, a prezident věří, že spolu s našimi spojenci v Latinské Americe dosáhneme mírového řešení krize, se kterou se potýká venezuelský lid," uvedl v neděli Pence při setkání s kolumbijským prezidentem.

V posledních týdnech přechází hranice z Venezuely do Kolumbie denně na 25.000 lidí, většinou proto, aby nakoupili základní potraviny a léky, kterých se jim v zemi stižené ekonomickou i politickou krizí nedostává. Zhruba každý desátý ale v Kolumbii zůstane, někteří z obav před represemi od venezuelských úřadů. V celé Kolumbii žije podle odhadu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) asi 300.000 Venezuelanů.

Pence, který je od neděle na své první cestě po několika zemích Latinské Ameriky, se dnes v Cartageně setkal s venezuelskými uprchlíky. Spolu s manželkou Karen se za ně pomodlil v místním kostele.

Témata:  Venezuela Kolumbie USA Mike Pence

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy