Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelští poslanci už rok nedostali plat

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Caracas - Hluboká ekonomická krize, s kterou se potýká Venezuela, dolehla i na politiky. Poslanci parlamentu, v němž má od loňska většinu opozice vůči autoritářskému prezidentovi Nicolási Madurovi, už rok nedostali plat.

Potvrdil to dnes agentuře EFE šéf parlamentních odborů José Rivero. Od letošního ledna nedostal venezuelský parlament ani peníze z rozpočtu na chod této instituce.

"Argument vlády je, že výkonná a soudní moc Národní shromáždění neuznává," uvedl Rivero. Současný parlament přitom vzešel z legitimních voleb v prosinci 2015, jenže po více než 15 letech v něm vládní socialistická strana ztratila většinu.

Ještě předtím, než v lednu 2016 nový parlament poprvé zasedl, svolal ten předchozí, ovládaný socialisty, mimořádné zasedání, na němž jmenoval členy nejvyššího soudu. Ti od loňska blokují práci opozicí ovládaného parlamentu. Vydávají verdikty, jimiž ruší zákony přijaté poslanci, a už loni vydali rozhodnutí, že legitimitu parlamentu neuznávají.

Koncem letošního března vydal nejvyšší soud verdikt, že převezme pravomoci parlamentu. Tím spustil vlnu demonstrací, které si dosud vyžádaly přes 140 obětí. Tento verdikt nejvyšší soud po kritice ze zahraničí výjimečně odvolal, vlnu protivládních protestů už tím ale nezastavil.

Letos v květnu vydal prezident Maduro dekret, na jehož základě byl nedávno ustaven nový zákonodárný orgán. V něm mají většinu vládní socialisté. Legitimitu nového orgánu, zvaného Ústavodárné shromáždění, neuznává řada zemí včetně EU.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy