Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V centru Barcelony projela dodávka davem lidí, nejméně 13 mrtvých

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí
Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí
Foto: ČTK/Profimedia

Barcelona - Davem lidí na barcelonském turisticky oblíbeném Náměstí Katalánska projelo velkou rychlostí nákladní auto. Na místě je nejméně 13 mrtvých a 50 zraněných. Barcelonská policie již na svých webových stránkách oznámila, že šlo o teroristický čin. Tomu nasvědčuje i druhý konflikt, který se odehrává nedaleko. Místní restauraci přepadli dva ozbrojení muži, zřejmě posádka dodávky, a uvnitř údajně drží rukojmí.

Na místě útoku je nejméně 80 zraněných. Údajně nejméně 13 lidí zemřelo, informaci už úřady oficiálně potvrdily. Denník El Periodico uvádí, že 31 lidí je vážně zraněno.

Policie incident brzy označila za teroristických čin a oznámila, že zatkla dva podezřelé. Útok, k němuž se přihlásila organizace Islámský stát, odsoudila řada světových i španělských politiků. Na místo neštěstí odjel španělský premiér Mariano Rajoy s několika členy vlády.

"Pachatelé barcelonského útoku jsou vojáky Islámského státu a operaci prováděli v reakci na výzvy, aby cílili na koaliční státy," citovala agentura Reuters agenturu Amak, kterou islamisté využívají jako svůj sdělovací prostředek. Amak touto formulací připomněla koalici vedenou Spojenými státy v boji proti sunnitské ozbrojené organizaci IS.

Ve voze, který podle některých svědků najel do lidí na promenádě La Rambla plnou rychlostí, byli podle místního tisku řidič a spolujezdec. Oba uprchli. Policie posléze uvedla, že pátrá po dvou podezřelých a druhé dodávce. Ta byla později odpoledne objevena v obci Vic, která leží asi 70 kilometrů od Barcelony. 

Dodávku si údajně půjčil muž marockého původu se španělským pasem Driss Oukabi z města Santa Perpetuua. V dodávce byl nalezen španělský pas, informovala uvedla civilní garda. Hledaný muž je vysoký 170 cm v bílém tričku a džínách. 

The van in #Barcelona #Attack hired by Dris Oukabir pic.twitter.com/IpDvpBTfHi

— Munna Azad (@azadmunna) 17. srpna 2017

Svědci událost popisují jako panický incident plný děsu a hrůzy. Jeden z přihlížejících televizi BBC řekl, že se bezprostředně po útoku utíkal schovat do kavárny, podobně jako řada dalších. "Bylo sraženo několik lidí. Na místě bylo mnoho rodin," uvedl.

EL PAÍS: 'Van' rams crowd in Barcelona; police rush to secure area...developing.... pic.twitter.com/gzAh1Ef1xQ

— Josh Caplan (@joshdcaplan) 17. srpna 2017

Podle španělských médií policie uzavřela ulici La Rambla a centrum města evakuovala - oblast museli opustit nejen turisté, ale i lidé, kteří tam žijí.. Uzavřela také všechny vlakové zastávky a stanice metra v okolí a vyzvala místní podnikatele, aby zavřeli své obchody.

Policie následně potvrdila, že se jedná o teroristický útok. Údajně měla být na místě slyšet střelba, jiní svědci hovoří o výbuchu. Tyto informace se ale nepotvrdily. V místě nehody zasahují desítky záchranářů a policistů. 

BBC s odkazem na svědky uvádí, že policisté chodí dům od domu a hledají podezřelé osoby. "Nyní se na La Ramblas nikdo nepohybuje, lidé tam mohou pouze s policejním doprovodem," popisuje situaci svědek John Ward.

Atropello masivo en la rambla de Barcelona pic.twitter.com/rUcYaNhcaE

— Pablito Tergal (@PableoMenta) 17. srpna 2017

Podle agentury Reuters chvíli po útoku vstoupili do nedaleké restaurace dva ozbrojení muži. Některá média uváděla, že drží několik rukojmí. To ale policie později vyvrátila a uvedla.

El Mundo uvádí, že v jiné části Barcelony byli zasaženi autem tři policisté, k činu mělo dojít na Avinguda Diagonal. Zpráva ale nebyla oficiálně potvrzena.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová ČTK řekla, že k situaci v Barceloně zatím nemá žádné informace.

Na útok reagují také světoví politici, kteří do Španělska posílají slova útěchy a podpory. Patří mezi ně šéf americké diplomacie Rex Tillerson, který nabídl pomoc, skotská premiérka Nicola Sturgeonová i předseda britských labouristů Jeremy Corbyn. 

Témata:  Španělsko Barcelona teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy