Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

600 migrantů za 24 hodin: Španělská pobřežní stráž měla plné ruce práce

Španělsko
Španělsko
Foto: Reprofoto

Madrid - Španělská pobřežní stráž během 24 hodin zachránila 600 migrantů z Maroka. Informovala o tom BBC. Do Španělska za letošek přišlo 9 tisíc běženců.

Vzhledem k nárůstu těch, kteří přes moře míří na Pyrenejský poloostrov, by Španělsko mohlo v tomto ohledu předstihnout Řecko, uvedla Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Zachránění migranti břehů Španělska dosáhli v 15 plavidlech, včetně dětského člunu a vodního skútru. 

Většina těchto migrantů si pro plavbu vybere 12 kilometrů široký Gibraltarský průliv a mnoho z nich přitom použije levný dětský člun bez motoru, aby tak obešli sítě pašeráků lidí.

Na rozdíl od Syřanů, Iráčanů nebo Afghánců se k těmto lidem nepřistupuje jako k uprchlíkům, ale spíše jako k ekonomickým migrantům. Nejčastěji pocházejí z Nigérie nebo Pobřeží slonoviny. Někteří z nich, jakmile se dostanou do španělských vod, kontaktují španělské úřady prostřednictvím sociálních médií a udají svou polohu, uvedl zpravodaj BBC Gavin Lee.

Počet migrantů, kteří se do Španělska dostanou přes moře, nezahrnuje ty, kteří již hranici Španělska, a potažmo i EU, překonají ve španělských exklávách Ceuta a Melilla. Tato dvě autonomní města na severu Afriky jsou jedinými místy, kde má EU s Afrikou pozemní hranici.

Na počátku měsíce překonalo šestimetrový dvojitý plot s ostnatým drátem v Ceutě ve dvou vlnách takřka 250 běženců.

Témata:  Španělsko Imigranti z Afriky a Blízkého Východu uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy