Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První svědectví z Barcelony: Auto davem projelo, vůbec nezpomalilo. Lidé leží na zemi, nehýbají se

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí
Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí
Foto: ČTK/Profimedia

Barcelona - Při incidentu v Barceloně, který už byl označen za teroristický útok, zemřelo podle nových informací třináct lidí. Bilance se ještě může měnit, svědci totiž hovoří o lidech, kteří leželi nehybně na zemi i o panice, která na místě vypukla.

Daniela Goicoechea, která procházela po La Rambla se třemi dětmi ve věku jeden, dva a pět let pro The Independent popsala dění na místě útoku tato: „Lidé začali utíkat, ale nevěděli jsme, co se děje. Utíkala spousta lidí a policisté je začali nahánět Byli jsme ztraceni, běžela jsme se třemi dětmi a schovávali jsme se v kavárně v okolí.“

Očitý svědek Tom Gueller pak pro BBC popisoval, jak utíkal. „Slyšel jsem výkřiky a náraz a pak jsem viděl, jak dav utíkal a jak se vůz proplétal uprostřed Ramblasu. Okamžitě jsem věděl, že jde o teroristický útok nebo něco takového," řekl. „Auto vůbec nezpomalilo. Jen prostě projelo středem davů ve centru Ramblasu."

Rhys Richards, který je v Barceloně na dovolené, uvedl, že si poprvé všiml, že se něco děje, když slyšel křik a spatřil, že lidé běží. „Viděl jsem, že jedna osoba leží na zemi a někdo ji resuscituje a taky jinou osobu, která na zemi ležela nehybně. Člověk si nemyslí, že se mu může něco takového stát. Bylo to strašné a děsivé,“ citují jeho slova média.

„Byl jsem velmi, velmi blízko k tomu. Stalo se to asi deset stop od mě. Měl jsem štěstí, protože jsem nebyl na Ramblas, ale na silnici, a rychle jsem utekl do budovy, kterou jsem pokládal za operu, spolu se všemi ostatními. Všichni se za něco skryli a nikdo neměl ponětí o tom, co se děje. Prostě jsme slyšeli hodně hluku a další věci a pak jsme všichni prostě utíkali, cotuje BBC dvaadvacetiletého Liama Searleho.

„Najednou jsem jen slyšel hluk a všichni lidé na ulici prostě začali utíkat a křičeli. Viděl jsem hned vedle mě ženu, která křičela pro své děti. Policie byla na místě velmi rychle, policejní důstojníci se zbraněmi, obušky, byli všude," uvedla pro Sky News svědek Aamer Anwar.

Lidé incident popisují také na sociálních sítích. „Zrovna jsem jel na kole napravo od Ramblas, když se na promenádu mezi lidi vřítila bílá dodávka. Lidi byli...v šoku,“ napsal na twitteru další svědek. O panice mluví i další lidé.

Témata:  Španělsko teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy