Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teror v Barceloně si vyžádal stovku zraněných, 15 z nich je v kritickém stavu

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Řidič dodávky, která ve čtvrtek na rušné pěší zóně v centru katalánské metropole najela do lidí, je podle policie stále na útěku. Při útoku zemřelo 13 lidí a v nemocnicích byla ošetřena více než stovka zraněných. V kritickém stavu zůstává 15 osob.

Mezi mrtvými byli dosud identifikováni tři němečtí občané, Belgičanka a Ital. Podle francouzského ministerstva zahraničí bylo zraněno 26 Francouzů.

Úřady nejprve hovořily o tom, že při útoku bylo zraněno 88 lidí. Po započítání těch, kteří se do nemocnic k ošetření dopravili sami, však jejich počet překročil sto. Panují obavy, že vzhledem k vážnému stavu některých zraněných může vzrůst počet mrtvých.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová dnes ráno ČTK sdělila, že stále platí informace, že mezi osobami postiženými teroristickým útokem v Barceloně nebyl identifikován žádný Čech.

Po útoku byli zadrženi dva podezřelí: Španěl z africké enklávy Melilla a Maročan. Ani jeden z nich ale není řidič použitého vozidla. Útočník po nájezdu do lidí opustil vozidlo u budovy opery a odešel od něho pěšky. Podle katalánského policejního šéfa Josepa Lluíse Trapera nic nenasvědčuje tomu, že by muž byl ozbrojený.

Smutek nad událostí vyjádřili například předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, šéf Evropské rady Donald Tusk a další unijní představitelé, britská premiérka Theresa Mayová, německá kancléřka Angela Merkelová či francouzský prezident Emmanuel Macron. Účast a nabídku pomoci vyjádřil americký prezident Donald Trump i ministr zahraničí Rex Tillerson. Ruský prezident Vladimir Putin vyzval k celosvětovému boji proti terorismu a svůj smutek projevil i papež František. Upřímnou soustrast a podporu vyslovily i fotbalové hvězdy Lionel Messi s Cristianem Ronaldem a klub FC Barcelona.

"Další odporný teroristický útok na nevinné. Tentokrát v Barceloně," reagoval český premiér Bohuslav Sobotka. "Cítím s rodinami obětí a přeji brzké uzdravení zraněným," napsal na twitteru.

Témata:  Španělsko Barcelona teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy