reklama

Informovala o tom katalánská rozhlasová stanice Rac 1 s odvoláním na úřady. Dosud není známa státní příslušnost zadrženého ani to, zda mohl být řidičem dodávky, která zabila 13 lidí a stovku dalších zranila.

Již v den útoku, ke kterému se prostřednictvím internetu přihlásil Islámský stát, byli zadrženi dva podezřelí: Španěl z africké enklávy Melilla a Maročan. Španělská prokuratura dnes informovala, že patrně v minulosti neměli žádné vazby na džihádistické skupiny ani se nepodíleli na teroristické činnosti. Žádný z nich nebyl řidičem vozu, který najel do davu.

Útočník s dodávkou najel do lidí na třídě La Rambla krátce po 17:00 SELČ. "Pachatelé barcelonského útoku jsou vojáky Islámského státu a operaci prováděli v reakci na výzvy, aby cílili na koaliční státy," citovala agentura Reuters agenturu Amak, kterou islamisté využívají jako svůj sdělovací prostředek. 

Útok odsoudil mimo jiné španělský královský palác. "Jsou to vrazi, jednoduše kriminálníci, kteří nás nebudou terorizovat. Celé Španělsko je s Barcelonou," napsal palác v prohlášení. Také španělský premiér Mariano Rajoy uvedl, že teroristé "nikdy neporazí jednotný národ, který miluje svobodu."