Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Barcelona nebyla překvapením, v regionu dochází k radikalizaci džihádistů rychleji, píší Španělé

Islamisté cvičí k zabíjení pětileté chlapce
Islamisté cvičí k zabíjení pětileté chlapce
Foto: Reprofoto YouTube

Madrid - Podle některých španělských médií není velkým překvapením, že největší útok v zemi za posledních 13 let se stal v Barceloně. Katalánsko je podle expertů regionem, kde se odehrává radikalizace džihádistů rychleji než v jiných oblastech země.

"Nesmíme zapomínat, že podle odborníků je Barcelona spolu s Ceutou, Madridem a Melillou jedním z měst, kde mají radikální salafisté nejvíce následovníků, a to ze Španělska i ze zahraničí," napsal El Mundo.

Katalánský deník La Vanguardia se pozastavuje nad tím, že barcelonské úřady po útocích v Nice, Berlíně či Londýně nepodnikly jednoduchá opatření, která by mohla ochránit chodce na rušné pěší zóně, kde útočník autem zabil 13 lidí.

"Vzhledem k riziku útoku automobilem, které bylo po atentátech v dalších evropských městech v Barceloně evidentní, je těžké pochopit, že (promenáda) La Rambla jako stěžejní turistická lokalita ve městě nebyla chráněna sloupky či betonovými bloky, které by zabránily autům vjet do středu pěší zóny," napsal list v dnešním editorialu.

"Terorismus si vědomě vybírá své nepřátele a nyní si vybral město, které jako žádné jiné představuje ducha otevřeného, demokratického a pluralitního prostoru, jenž je přesně tím, co se radikalismus snaží zničit," napsal deník El País.

Španělsko nezažilo velký teroristický útok od krveprolití ve vlacích, kde v roce 2004 zemřelo téměř 200 lidí. Deník soudí, že to bylo zčásti díky efektivní práci policie a tajných služeb, které však ani při nejlepší snaze nemohou předejít všem útokům podobného typu. Lidé by teď neměli ztrácet důvěru v úřady, které ještě musejí zlepšit koordinaci a výměnu informací, aby minimalizovaly riziko dalších útoků, dodává El País.

Většina deníků se shoduje, že navzdory bolesti, kterou útok v zemi způsobil, by Španělsko mělo zůstat otevřenou zemí a zároveň být stále aktivní v boji proti teroristické organizaci Islámský stát, která se k útoku přihlásila.

Témata:  Španělsko terorismus EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy