Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista z Barcelony Oukabir psal na internetu o zabíjení bezvěrců

Barcelona
Barcelona
Foto: elpais.com

Madrid - Španělská policie považuje za pravděpodobného pachatele útoku v Barceloně 17letého Moussu Oukabira. Podle listu La Vanguardia je ve Španělsku registrován jako marocký občan od roku 2005 a dosud neměl problémy s policií.

Před dvěma lety na internetu na otázku, co by dělal v roli všemocného panovníka, napsal, že by "zabíjel bezvěrce a nechal jen muslimy, kteří se drží víry".

Policie vyslýchala jeho 28letého bratra Drisse Oukabira, který se podle policejních zdrojů deníku sám přihlásil na služebně ve městě Ripoll poté, co začaly po internetu kolovat jeho fotografie jako portrét možného pachatele útoku. Policistům však údajně řekl, že jeho doklady, které se našly v dodávce, pod jejímiž koly zemřelo 13 lidí, mu ukradl právě mladší bratr, který zmizel.

Většina španělských médií uvádí jako věk mladšího Oukabira 17 let s tím, že osmnácté narozeniny bude mít v průběhu srpna, podle některých zdrojů už mu 18 bylo.

Podle některých médií není vyloučeno, že Moussa Oukabir byl mezi pěti útočníky, které při pokusu o atentát podobný tomu barcelonskému zastřelila v noci na dnešek policie ve městě Cambrils vzdáleném od katalánské metropole 120 kilometrů.

Katalánský ministr vnitra Joaquim Form dnes řekl, že mezi oběma atentáty provedenými stejným způsobem existuje spojitost. V Cambrils jediný policista postřílel pět mužů, kteří najížděli do chodců, přičemž zabili ženu a zranili šest dalších lidí. Pachatelé vystoupili z vozu a vyrazili proti policejní hlídce s noži, mačetami a dalšími zbraněmi. Čtyři z nich byli mrtví na místě, pátého policista zastřelil po krátkém pronásledování.

Témata:  Španělsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy