Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové venezuelské Ústavodárné shromáždění přebírá moc, řada zemí ho vůbec neuznává

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Nové Ústavodárné shromáždění nakloněné venezuelskému prezidentovi Nicolási Madurovi převezme zákonodárnou pravomoc, která dosud náležela pouze parlamentu ovládanému opozicí.

Prezident Maduro vydal letos v květnu dekret, na jehož základě bylo Ústavodárné shromáždění na přelomu července a srpna zvoleno. V orgánu mají většinu vládní socialisté, opozice volby bojkotovala jako nedemokratickou snahu o upevnění moci režimu.

Za zmanipulované označil výsledky voleb do nového sboru i šéf firmy Smartmatic, která hlasování techniky zajišťovala. "Odhadujeme, že rozdíl mezi skutečnou účastí a tou, kterou oznámily venezuelské úřady, je minimálně jeden milion hlasů," prohlásil.

Legitimitu Ústavodárného shromáždění neuznala Evropská unie a proti jeho vzniku protestovaly mimo jiné i Argentina, Brazílie či Mexiko. Spojené státy na Venezuelu uvalily sankce. 

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy