Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Dick Gregory, černošský komik, který začal vystupovat před bělochy

Dick Gregory
Dick Gregory
Foto: Twitter

Washington - V sobotu zemřel americký komik a aktivista Dick Gregory, bylo mu 84 let. Patřil k prvním černošským komikům, kteří v 60. letech prolomili rasové bariéry a pravidelně vystupovali před bělošským publikem.

Gregory se snažil prostřednictvím humoru bojovat především za sociální spravedlnost pro černošské obyvatelstvo. Jako lidskoprávní aktivista se ale věnoval i řadě dalších témat jako mír na Blízkém východě, policejní brutalita či práva žen. Byl obdivovatelem Mahátmy Gándhího a Martina Luthera Kinga a vždy prosazoval nenásilný způsob boje.

"Kde jinde na světě než v Americe bych mohl žít v té nejhorší čtvrti, navštěvovat ty nejhorší školy, sedět vzadu v autobuse a vydělávat 5000 dolarů týdně jen díky tomu, že o tom budu mluvit?" prohlásil při jednom ze svých vystoupení Gregory, který se narodil jako druhé ze šesti dětí a prožil dětství v chudobě.

K jeho známým výrokům patří také ten o postavě, která v Americe nosí o Vánocích dětem dárky. "Nikdy jsem nevěřil na Santa Clause. Do naší čtvrti by se po setmění žádný běloch neodvážil," vtipkoval.

Témata:  úmrtí Dick Gregory USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy