Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise řeší stížnost firmy Alcentra na vyloučení z koupě OKD, Česku hrozí arbitráž

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha/Brusel - Stížnost společnosti Alcentra ze skupiny BNY Mellon týkající se jejího vyloučení z nabídky na koupi OKD doputovala k Evropské komisi, která ji už začala vyhodnocovat. Americká firma zvažuje proti Česku arbitráž.

Tento čtvrtek se bude konat schůze věřitelů, na níž se má schvalovat reorganizační plán firmy. Pokud ho věřitelé schválí, budou doly a provozní majetek vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická. Sto procent akcií v této společnosti získá státní podnik Prisko. V původní OKD zůstanou pohledávky za bývalými majiteli. Prisko má OKD získat za 80 milionů korun.

Alcentra proti tomu nabízela podle dostupných informací za OKD 540 milionů korun. Zástupci OKD ale dříve uvedli, že její nabídka byla nevýhodná, protože požadovala, aby závod disponoval hotovostí ve výši nejméně 886 milionů korun a také veškerou další hotovostí vygenerovanou od 1. ledna 2017.

Proti tomu se však Alcentra brání. V dopise, který zaslala vedení OKD, a který má ČTK k dispozici, mimo jiné uvádí, že řada údajů byla vedením těžební společnosti interpretována nesprávně. Například zmíněná hotovost měla být podle firmy v době před dokončením transakce používána pro běžné fungování podniku a toto použití by nemělo na kupní cenu žádný vliv.

Alcentra dále tvrdí, že při správném vyhodnocení její nabídky by uspokojení pohledávek věřitelů bylo téměř pětkrát vyšší než uspokojení nabízené podle aktuálního reorganizačního plánu OKD.

V podání EK si pak Alcentra mimo jiné stěžuje na údajnou nedovolenou státní podporu, která má spočívat právě v koupi majetku OKD Priskem za cenu, která je významně pod tržní cenou aktiv OKD.

Témata:  OKD Evropská komise (EK) arbitráž

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy