Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sesazená venezuelská prokurátorka slíbila důkazy o zkorumpovanosti Madura

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Caracas - Sesazená venezuelská generální prokurátorka Luisa Ortegová odcestovala z Kolumbie do Brazílie, kde hodlá zveřejnit důkazy o zkorumpovanosti venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Ten se brání a chce požádat Interpol, aby na Ortegovou vydal mezinárodní zatykač.

Ortegová se ve středu v Brazílii plánuje zúčastnit zasedání jihoamerického sdružení volného obchodu Mercosur. U příležitosti této akce slíbila odhalit informace o zkorumpovanosti Madura a jeho spojenců, napsala agentura AP.

Prokurátorka s manželem Germánem Ferrerem přiletěli v pátek do Bogoty soukromým letadlem z karibského ostrova Aruby. Tam předtím tajně připluli lodí. K útěku se rozhodli poté, co venezuelské úřady Ferrera obvinily z vedení rozsáhlé korupční sítě a nařídily jeho zatčení.

Ferrer i Ortegová původně socialistu Madura podporovali, ale nedávno se přidali k jeho kritikům.

Ortegová tvrdí, že o funkci přišla kvůli snaze Madura zarazit vyšetřování, které by odhalilo, že přijal úplatek ve výši téměř sta milionů dolarů (2,2 miliardy korun) od brazilské společnosti Odebrecht.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro Brazílie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy