reklama

Virginské město chce tímto symbolických gestem vyjádřit zármutek nad úmrtím Heather Heyerové, která 12. srpna protestovala proti shromáždění pravicových radikálů a kterou srazil jeden z extremistů vozem.

Jezdeckou sochu generála Roberta E. Leeho, který velel jižanským vojskům během americké občanské války v letech 1861 až 1865, a pomník dalšího významného konfederačního generála Thomase Jacksona zahalili černou látkou. Podle agentury AP zahalení Leeho sochy přihlíželo několik lidí, část z nich přitom tleskala.

Příznivci krajní pravice předminulý víkend ve virginském Charlottesvillu shromáždili protestovali proti rozhodnutí města odstranit pomníky konfederačních generálů. Podle agentury AP šlo o největší setkání zastánců nadřazenosti bílé rasy v posledních deseti letech.

Extremisté a jejich odpůrci se tehdy střetli v ulicích města, policie následně shromáždění rozpustila. Jeden z neonacistů později najel vozem do davu lidí, zabil 32letou Heather Heyerovou a 19 lidí zranil.

Rozruch svou reakci vyvolal také prezident Donald Trump. Nejprve váhal s odsouzením násilností, pak je ale připsal rovným dílem bělošským rasistům i jejich odpůrcům.