Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desetitisíce lidí vyšly do ulic, v Barceloně demonstrují proti terorismu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Barcelona - Desetitisíce lidí přišly na dnešní demonstraci v Barceloně proti terorismu. Akce pořádaná pod heslem Nemám strach je reakcí na teroristické útoky s 15 oběťmi a více než 120 zraněnými z minulého týdne.

Demonstrace v metropoli autonomního Katalánska se účastní i španělský král Felipe VI., premiér Mariano Rajoy a předsedové vlád autonomních španělských regionů.

Televize France 24 poznamenala, že demonstrace má ukázat jednotu Španělska vůči terorismu, v průvodu však převládají katalánské vlajky.

Poměrně krátký pochod má skončit na Katalánském náměstí v rušném centru Barcelony. Právě odtud vyjel ve čtvrtek 17. srpna kolem páté hodiny odpoledne po promenádě La Rambla atentátník s autem, kterým zabil 13 lidí. Na útěku zavraždil ještě jednoho muže, s jehož vozem ujel policejní hlídce. Útočníka, jímž byl mladý Maročan Júnis abú Jakúb, policie zastřelila v pondělí nedaleko Barcelony.

Několik hodin po barcelonském útoku najelo pět dalších teroristů s autem do lidí ve městě Cambrils asi sto kilometrů od Barcelony. Tyto útočníky policie zastřelila na místě krátce poté, co s vozem několik lidí zranili, z toho jednu ženu smrtelně.

Podle vyšetřovatelů oba útoky spolu souvisely a má je na svědomí teroristická buňka 12 osob. Dvě z nich jsou nyní ve vězení, dvě jsou vyšetřovány na svobodě a ostatní zastřelila policie nebo zemřeli při explozi v Alcanaru. V tomto městě, které leží také v Katalánsku, teroristé připravovali výbušniny pro větší útoky. Při manipulaci s nimi došlo ve středu v noci k výbuchu, při němž dva teroristé zahynuli. Jedním z nich byl i imám z města Ripoll, Maročan Abdalbákí Sátí, který ostatní mladé muže pro teroristické útoky údajně naverboval.

Témata:  Španělsko demonstrace ve Španělsku teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí Barcelona

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy