Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za katastrofu v Houstonu nemůže jen Harvey. Vliv mají i další faktory

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Houston - Příčina přírodní katastrofy v americkém Houstonu není dle expertů bouře Harvey sama o sobě. Problémem je rychlá výstavba a nedostatečná infrastruktura, k čemuž je nutné přičíst také nevýhodné podloží a polohu.

Loni voda tekla do města třemi proudy a označovalo se to za záplavy, jaké přijdou jednou za 500 let. O život přišlo šest lidí. V případě bouře Harvey se hovoří nejméně o devíti mrtvých, ale problémy zdaleka neskončily.

Profesor oboru vědy o moři na univerzitě v Texasu Sam Brody řekl, že katastrofa má několik příčin. "Jde o velmi nízko položenou pobřežní rovinatou pláň na jílovitém podloží, které neodvádí dobře vodu. Město je vystaveno velmi silnému dešti a přílivové záplavě. Máte zde terén náchylný podlehnout záplavám a šest milionů lidí k tomu, množství pevných silnic a dlažby a chybějící obecné povědomí o tom, jaký dopad to bude mít na přirozené odvodnění krajiny. Výsledkem jsou katastrofy," tvrdí Brody.

"Mnoho čtvrtí používá příkopy u silnic jako kanalizaci, skoro jako ve středověku," popisuje Brody. Při prudkém dešti, který je v Houstonu vzhledem k vlhkému subtropickému klimatu očekávatelný, nemá voda kudy odtéci. Pokud se v nové zástavbě vybuduje moderní kanalizace, lze to přirovnat "k léčbě symptomů, nikoli problému samotného".

"Slyším, jak lidé z míst, kde žijí až třicet let, říkají, že nikdy nebyli vyplaveni, až nyní," uvedla šéfka houstonského střediska moderního výzkumu Lisa Gonzalezová. Také ona řekla, že když se v Houstonu rozhoduje o další výstavbě, posuzují se jednotlivé projekty odděleně, nikoli s ohledem na vliv na zbytek města.

Hurikány v normálním případě absorbují vlhkost nad oceánem, avšak Harvey je "zaklíněn" mezi dva systémy, z nichž jeden se tlačí na sever a druhý se snaží dostat na jih. Z bouře Harvey spadlo na Houston už tolik vody, že systém tuto vodu znovu nasává do sebe a nechává ji spadnout pod sebe.

Podle odborníků ale budou Houston v budoucnu pustošit i mnohem ničivější bouře, a to kvůli oteplování klimatu. "Houston se potápí. Musíme vyčlenit ty jeho části, které jsou nejvíce ohroženy, a zajistit, aby se tam nestavělo. Pokud tam už domy jsou, měli bychom uvažovat o jejich odkoupení," domnívá se Gonzalezová.

Témata:  Steve Harvey Texas v USA bouře povodně v USA USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy