reklama

"V případu (brazilské firmy) Odebrecht figuruje mnoho zkorumpovaných venezuelských funkcionářů. Jen prezident Nicolás Maduro vyvedl ze státní pokladny osm až deset milionů dolarů, které převedl na jistou firmu," uvedla v kostarické metropoli Ortegová.

Stavební společnost Odebrecht figuruje v centru obřího korupčního skandálu v Brazílii kolem přidělování státních zakázek a loni vyšlo najevo, že uplácela i vysoké politiky v nejméně 12 zemích Latinské Ameriky.

Už minulý týden Ortegová v Brazílii na schůzce generálních prokurátorů obvinila více členů Madurovy vlády z korupce. V Brazílii konkrétně uvedla, že má důkazy, že místopředseda vládní socialistické strany Diosdado Cabello dostal od firmy Odebrecht jako úplatek sto milionů dolarů (asi 2,2 miliardy korun).

Ortegová a její manžel, poslanec Germán Ferrer, tento měsíc utekli do Kolumbie, protože jim ve Venezuele hrozilo zatčení. V Kostarice Ortegová v pondělí uvedla, že Madurův režim na ni a jejího manžela dokonce poslal nájemné vrahy.

"Země s tolika přírodními zdroji jako Venezuela a její obyvatelé jedí z popelnic," uvedla v ne tak velké nadsázce Ortegová. Venezuela, která má největší prokázané zásoby ropy na světě, se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí. Lidem se nedostává základních potravin ani léků. Opozice i mnozí ekonomové viní z krize socialistickou politiku současné vlády, což je jeden z důvodů, proč lidé od dubna téměř každodenně protestují v ulicích.