Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská opozice podpořila sankce USA, zřejmě ji čeká stíhání za vlastizradu

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Kontroverzní Ústavodárné shromáždění ve Venezuele, které je nakloněno prezidentovi Nicolási Madurovi, se usneslo, aby byli vůdci opozice stíháni za vlastizradu.

Stovky poslanců odhlasovaly v úterý jednomyslně dekret "proti finanční blokádě a na obranu venezuelského lidu". Výnos kritizuje americké hospodářské sankce a nařizuje stíhat vůdce opozice, kteří prý podněcovali jejich přijetí.

"Historický soud" proti vůdcům "pravice" má zahájit nejvyšší soud loajální k socialistovi Madurovi. V rozpravě před schválením dekretu zaznělo, že je třeba stíhat především Julia Borgese. Ten je předsedou parlamentu, který ovládá opozice a jehož pravomoci si přivlastnilo Ústavodárné shromáždění.

Washington minulý týden uvalil na Venezuelu sankce, jejichž cílem je mimo jiné znemožnit zemi přístup na finanční trhy v USA. Postihy jsou namířeny "proti diktatuře ve Venezuele" a zakazují například kupovat nově vydané dluhopisy venezuelské vlády či obchodovat s venezuelskou státní ropnou společností PDVSA.

Venezuelský ministr zahraničí Jorge Arreaza označil sankce za nejhorší agresi proti venezuelskému lidu a za snahu vyvolat v zemi humanitární krizi. Sankce po jejich oznámení naopak podpořila koalice venezuelských opozičních stran.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy