Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za smrt pákistánské expremiérky dostali dva policisté 17 let, nedokázali ji ochránit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto internet

Islámábád - Kvůli nepřímé odpovědnosti za smrt pákistánské expremiérky Bénazír Bhuttové dostali dnes dva policisté 17 let vězení. Politička zahynula při sebevražedném útoku v prosinci roku 2007 na předvolebním shromáždění v Rávalpindí.

Bénazír Bhuttová stála dvakrát v čele pákistánské vlády. V roce 2007 se vrátila z exilu, aby kandidovala v parlamentních volbách. Zabil ji 15letý atentátník.

K 17letému vězení a pokutě 500.000 rupií (172.000 Kč) byl dnes odsouzen šéf policie v Rávalpindí v době atentátu a stejný trest dostal i další vysoce postavený policejní důstojník. Zproštěno obvinění bylo pět radikálů údajně blízkých hnutí Taliban. Čelili podezření ze zločinného spiknutí.

Z toho, že nedokázal Bhuttové zajistit bezpečnost, byl obviněn také někdejší pákistánský prezident Parvíz Mušaraf, který v současnosti žije v dobrovolném exilu v Londýně a Dubaji. Mušaraf, který stál v době atentátu v čele vojenské vlády, je rovněž viněn z podílu na "širším spiknutí" s cílem zlikvidovat svou někdejší politickou soupeřku ještě před volbami. Mušaraf to popírá.

Protiteroristický soud dnes označil Mušarafa za osobu unikající před spravedlností a nařídil zabavení jeho majetku, protože se nedostavil k soudnímu jednání.

Témata:  Pákistán teroristické útoky v Pákistánu Parvíz Mušaraf

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy