Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská královna Alžběta II. otevřela obří most ve Skotsku

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Edinburgh - Britská královna Alžběta II. dnes formálně otevřela most přes skotskou řeku Forth. Je to největší skotský infrastrukturní projekt za několik generací, měří 2,7 kilometru. Stál 1,35 miliardy liber (přes 36 miliard korun) a jde o nejdelší zavěšený trojpilířový lanový most na světě.

Most Queensferry Crossing je už třetí přes řeku Forth. Přesně před 53 lety královna otvírala druhý z nich. Dnes se 91letá panovnice setkala s dělníky i školáky, kteří se na mostě shromáždili před slavnostním přestřižením pásky.

Na most bylo použito 35.000 tun oceli a 150.000 tun betonu. Most je při přílivu ve výšce 210 metrů nad hladinou. Spojuje Edinburgh se severní částí Skotska.

Královna dnes označila všechny tři "nádherné stavby" klenoucí se přes řeku Forth za "počiny moderního inženýrství". Jednotlivé mosty byly postaveny ve třech různých staletích.

Témata:  Královna Alžběta II. Skotsko mosty obecně Queensferry Crossing

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy