Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irma dnes zasáhne Kubu, evakuaci podstoupilo 10 tisíc turistů

Castillo de la Fuerza v Havaně, autor: Angelo Lucia
Castillo de la Fuerza v Havaně, autor: Angelo Lucia
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Havana/Miami - Hurikán Irma směřuje ke Kubě, kam by měl dorazit dnes ráno (odpoledne SELČ). Kubánské úřady nechaly evakuovat na 10.000 turistů z pobřežních oblastí, kterým hrozí záplavy kvůli očekávanému prudkému dešti a velkým vlnám.

Na Kubě, k níž se Irma blíží doprovázena větry o rychlosti přes 270 kilometrů v hodině, byla vyhlášena pohotovost v několika pobřežních oblastech východní a severní části. Platí mimo jiné pro turisty vyhledávaná města Santiago de Cuba a Camagüey.

Vláda nechala přemístit 10.000 cizinců, z nichž většina pochází z Kanady. Přes 6000 z nich bylo přepraveno do letoviska Varadero nedaleko metropole Havany, která se podle předpovědí nachází mimo území přímého vlivu hurikánu.

Dominikánská republika či skupina menších ostrovů v souostroví Malé Antily se již pomalu vzpamatovává z ničivého přechodu Irmy. Francie poslala na Svatý Martin 100.000 porcí jídla, což prý odpovídá čtyřdenním zásobám. Záchranné týmy a zásoby vysílá rovněž Británie či Nizozemsko. Slyšet je přitom množštví kritických názorů tvrdících, že evropské státy s reakcí poněkud zaspaly. Velké obavy panují ze situace na Haiti, kde žije mnoho lidí v nevyhovujících příbytcích v pobřežních oblastech a řada z nich neuposlechla pokyny k evakuaci.

Hokejový klub Florida Panthers pronajal letadlo, kterým své hráče a další zaměstnance dopraví i s rodinami a domácími zvířaty do bezpečí před očekávaným víkendovým úderem hurikánu Irma. Z Fort Lauderdale dnes odletí zhruba osmdesátičlenná výprava do Bostonu. Hráči budou moci využívat komplex ve Springfieldu, kde sídlí farmářský tým Panthers.

"Když bude potřeba, můžeme tam zahájit kemp," řekl výkonný ředitel klubu Matthew Caldwell listu Miami Herald. "Doufáme, že to bude jen na pár dní a vrátíme se domů. Ale nevíme, co přijde," dodal. Nabídku využijí například Vincent Trocheck, Alexander Barkov, Derek MacKenzie a Roberto Luongo. Do kádru Floridy patří od léta i český útočník Radim Vrbata.

Témata:  Kuba Florida Panters USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy