Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irma zpustošila část Kuby, teď míří k Floridě

Hurikán Irma
Hurikán Irma
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Havana - Hurikán Irma, který několik dní pustošil ostrovy v Karibiku, opustil severní pobřeží Kuby a míří k americké Floridě.

Na Kubě porážel živel stromy a sloupy elektrického vedení a zavalil silnice a ulice měst množstvím trosek. Podle agentury AP jsou jimi cesty zablokovány a z jednoho místního provinčního muzea, kolem kterého prošlo oko uragánu, zbyly jen rozvaliny. Úřady zatím nehlásily žádné mrtvé a zraněné, hovoří ale o velkých hmotných škodách.

Dvoumilionová metropole Havana byla v sobotu spolu s provinciemi Mayabeque a Artemisa na nejvyšším stupni pohotovosti v případech přírodních pohrom. Postupující hurikán způsobil na severní pobřeží lokální záplavy, vlny rozbouřeného oceánu dosahovaly výše až osmi metrů. Dozvuky mohutné bouře se očekávaly v oblasti ještě v průběhu dneška.

Irma, která je nyní řazena do kategorie 3 na pětistupňové škále intenzity, je prvním hurikánem od roku 1932, jehož oko přímo zasáhlo kubánské území. Očekává se, že při cestě k Floridě uragán opět zesílí na druhý nejvyšší stupeň. Na Floridě již bouře ovlivňuje stále znatelněji počasí. Způsobila výpadky v dodávkách elektrického proudu pro nejméně 76.000 lidí.

Témata:  USA Kuba hurikán Irma

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy