Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Irma na Kubě zabil deset lidí, Karibik se bude vzpamatovávat dlouhé roky

Hurikán Irma
Hurikán Irma
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Havana - Hurikán Irma zabil minulý týden na Kubě nejméně deset lidí. Celkový počet obětí bouře v Karibiku tím stoupl na 38. Materiální škody jsou nedozírné. Experti odhadují, že oblast se bude z úderu zotavovat možná i několik let.

Podle kubánského úřadu civilní obrany zabíjel hurikán ve čtyřech provinciích: Havana, Matanzas, Sancti Spíritus a Ciego de Ávila. Některé oběti zemřely při automobilových nehodách, jiné při pádech budov. Část lidí doplatila na to, že se odmítla podřídit povinné evakuaci, uvedl úřad bez dalších podrobností.

Irma, která dnes zeslábla na tropickou bouři s maximální rychlostí větrů 110 kilometrů v hodině, za sebou v Karibiku nechala zdevastovaná obydlí, poškozenou infrastrukturu a zničené komunikace.

Odhady hovoří o tom, že celkové škody v Karibiku dosáhnou mnoha miliard dolarů. EU dnes uvolnila okamžitou pomoc v hodnotě dvou milionů eur, které mají pomoci se základními věcmi jako je obnova dodávek vody, zdravotnická pomoc, řešení krizové situace s odpady a podobně.

Eurokomisař pro humanitární pomoc a zvládání krizí Christos Stylianidis zdůraznil, že v delším horizontu budou k dispozici další prostředky určené pro obnovu postižených oblastí.

Své krizové prostředky unie mobilizovala už minulý týden, kdy její satelity systému Copernikus poskytovaly francouzským a nizozemským úřadům podrobné mapy jejich karibských ostrovů. Systém byl využit také kvůli mapování britských Panenských ostrovů, Haiti a Dominikánské republiky.

Témata:  Kuba hurikán Irma

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy