reklama

Kuba patří spolu s několika menšími karibskými ostrovy k místům, v nichž zanechala Irma největší škody. K břehům ostrova dorazila v sobotu jako hurikán nejsilnější páté kategorie a její vítr o rychlosti až 260 kilometrů v hodině způsobil až jedenáctimetrové vlny.

V mnoha budovách v historické části metropole, které do komunistické revoluce patřily bohaté elitě, dnes žijí chudí Kubánci, po nichž úřady nechtějí nájmy, ale zároveň neinvestují jediné peso do údržby. Některé domy se i proto částečně či zcela rozpadly působením větru a vody, která na úrovni ulice sahala do více než metrové výšky.

Dva mladé lidi v centru Havany zabil balkón jednoho z domů, který spadl na autobus, jímž jeli. Dva bratři zase zemřeli poté, co na ně spadla část zdi domu, v němž bydleli.

"Byly to těžké dny pro kubánský lid, který během několika hodin sledoval, jak to, co bylo budováno s úsilím, je ničeno devastujícím hurikánem," uvedl ve vládním deníku Granma prezident Raúl Castro.

Vláda sice kromě počtu obětí žádná oficiální čísla nezveřejnila, podle odhadů medií však zůstávají bez elektřiny či pitné vody tisíce lidí. Z více než milionu evakuovaných osob se již většina vrátila do svých domovů, které však mnohdy našli zcela zdevastované.