Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelský prezident Maduro je otevřený dialogu s opozicí

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Prezident Dominikánské republiky Danilo Medina a bývalý španělský premiér José Luis Rodriguez Zapatero jsou ochotni přispět k řešení politické krize ve Venezuele. Nabídli se zprostředkovat dialog mezi prezidentem Nicolásem Madurou a opozicí.

"Zapatero a prezident Medina vědí, že jsem dialog (s opozicí) propagoval, takže jej přijímám," řekl Maduro na úterním vládním zasedání, které přenášela televize. Dodal, že v několika příštích hodinách vyšle delegaci. Informuje o tom agentura AFP.

Situace ve Venezuele se dál vyhrotila, když si pravomoci venezuelského parlamentu přivlastnilo kontroverzní Ústavodárné shromáždění nakloněné Madurovi. Tento sbor, který vznikl sporným způsobem, ale neuznala řada zemí včetně USA a EU.

Ústavodárné shromáždění rozhodlo, že vůdci venezuelské opozice mají být stíháni za vlastizradu, protože prý podněcovali sankce, které proti Caracasu přijal Washington.

Sankce mohou vést ke státnímu bankrotu Venezuely. Zemi sužuje hyperinflace a kriminalita. Velká města jsou dějištěm opakovaných masových protivládních demonstrací, při kterých už bylo zabito kolem 120 lidí.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy