Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký Senát nepodpořil omezení pravomoci prezidenta při akcích proti terorismu

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Prezidentské pravomoci při nařizování vojenských operací v zahraničí proti teroristickým skupinám omezeny nebudou. Rozhodl o tom dnes americký Senát.

Změnu, která by omezila zákon přijatý bezprostředně po útocích z 11. září 2001, podpořili opoziční demokraté. Podle nich dostává hlava státu příliš volnosti k ozbrojeným intervencím, aniž by se vážněji ohlížela na názor Kongresu.

Republikáni však novelu, která by omezovala intervenci pouze na půl roku a prodloužení umožňoval jen souhlas Kongresu, smetli ze stolu, kteří ovládají obě komory Kongresu. S návrhem přitom přišel republikánský senátor Rand Paul, který chtěl změnu zahrnout do každoročního zákona o vojenském rozpočtu.

„Měli bychom se postavit proti neoprávněné, nevyhlášené, neústavní válce. V tomto okamžiku neexistují žádná omezení pro válku," řekl Paul, který dostal podporu jen dvou svých spolustraníků.

Podle kritiků byl přijat k boji proti teroristické síti Al-Káida a jejím spojencům v Afghánistánu, ale teď je využíván k boji proti organizaci Islámský stát (IS), která v roce 2001 ještě neexistovala, a proti islamistům hlásícím se k Al-Káidě v Sýrii, Jemenu a jiných oblastech.

Témata:  USA Senát USA terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy