Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká Španělsko rozpad? Vládní strana na Baleárech plánuje referendum o nezávislosti

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Palma de Mallorca - Madrid se momentálně snaží zastavit katalánské referendum, ale to není jediná starost. Také vládní strana na španělských Baleárských ostrovech plánuje v dlouhodobém horizontu plebiscit o nezávislosti.

Vyplývá to z návrhu, který schválilo v pondělí vedení strany Més per Mallorca (Více pro Mallorku) a o němž má strana hlasovat na svém sjezdu koncem příštího měsíce. Informoval o tom dnes španělský rozhlas Cadena SER.

Španělská konstituční monarchie je administrativně rozdělena na 17 autonomních oblastí a dvě autonomní města v Maroku - Ceuta a Melilla.

Podle šéfky strany Bel Busquetsové je současný systém autonomních oblastí ve Španělsku přežitý a Baleárské ostrovy poškozuje ekonomicky. Busquetsová přiznala, že zatím na Baleárech není silné separatistické hnutí. Záměrem její strany je v krátkodobém horizontu vyjednat s Madridem lepším podmínky autonomie.

V textu nazvaném Mallorca 2030: důstojnost a svrchovanost vedení mallorské strany tvrdí, že získáním "maximální svrchovanosti" mohou Baleáry dosáhnout finanční soběstačnosti či kvalitnějších veřejných služeb.

Baleárské ostrovy, na nichž jsou oficiálními jazyky španělština a katalánština, leží ve Středozemním moři. Tvoří je Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera a několik malých ostrovů. Žije na nich asi 1,2 milionu obyvatel. Po Katalánsku jsou Baleáry druhou nejoblíbenější turistickou destinací ve Španělsku.

Témata:  Španělsko referendum

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy