Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napění kvůli referendu: Při prohledávaní kanceláří v katalánské vlády byl zatčen tajemník vicepremiéra

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Španělská vojenská policie dnes ráno prohledávala kanceláře regionální katalánské vlády a zatkla tajemníka katalánského vicepremiéra Josepa Mariu Jového.

Madrid tak zřejmě nadále pokračuje ve vyšetřování ve snaze zablokovat plánované referendum o nezávislosti Katalánska, píše agentura AFP.

Madrid se snaží zákonnými prostředky zabránit konání plebiscitu plánovaného na 1. října. Generální prokuratura minulý týden přikázala policii zatýkat osoby, které budou referendum připravovat, a nařídila vyšetřování více než sedmi stovek katalánských starostů, kteří nabídli poskytnout pro referendum obecní prostory.

"Španělská vojenská policie vnikla do kanceláří, jež patří katalánské vládě," uvedl mluvčí regionu a dodal, že konkrétně šlo o kanceláře ministerstva hospodářství, zahraničních vztahů a o kancelář premiéra. Při razii byl podle představitele katalánského ministerstva hospodářství zatčen tajemník vicepremiéra.

Zatímco španělský premiér Mariano Rajoy konání referenda zcela vylučuje, katalánští představitelé prohlašují, že jim v něm nezabrání ani zákonné hrozby.

Témata:  Španělsko Katalánsko referendum

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy