Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Barceloně demonstrovaly kvůli Katalánsku tisíce lidí

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona/Madrid - V katalánské metropoli Barceloně dnes opět protestovaly tisíce lidí proti snaze Madridu zastavit referendum o nezávislosti této autonomní oblasti na Španělsku.

Největší dav se na popud separatistických organizací Katalánské národní shromáždění (ANC) a Òmnium Cultural sešel před katalánským nejvyšším soudem v Barceloně, uvedl deník El País. Španělské vládní strany dnes Katalánsku nabídly "dialog v mezích zákona", pokud upustí od snahy referendum uspořádat.

Protestující před ústředím katalánské justice se shromáždili na ploše o velikosti dvou fotbalových hřišť. Z davu přitom zněla hesla jako "Budeme volit!" a "Dobrý den, demokracie!". ANC vyzvala stoupence nezávislosti, aby vícedenními protesty zablokovali barcelonské ulice.

Už ve středu se proti zablokování referenda demonstrovalo nejen v Barceloně, ale také v Galicii, Valencii a Baskicku, které jsou stejně jako Katalánsko autonomními oblastmi Španělska. Lidé se shromáždili v reakci na policejní operaci, která vyústila v zadržení 14 katalánských státních zaměstnanců. Před katalánským ministerstvem hospodářství se demonstranti v noci střetli s policií a poničili několik policejních vozů.

Katalánský vicepremiér Oriol Junqueras dnes uvedl, že poslední kroky policie, včetně zadržení jeho pravé ruky a šéfa Republikánské levice Katalánska (ERC) Josepa Marii Jového, "změnily pravidla hry". Jového úřady podezírají z "povstání". Tři ze 14 osob zadržených ve středu večer byly krátce nato propuštěny.

Témata:  Španělsko Katalánsko Barcelona

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy