Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manžel poradkyně Clintonové jde do vězení kvůli sexuální elektronické komunikaci s patnáctiletou dívkou

soudy
soudy
Foto: Pixabay

New York – Americký soud dnes poslal na 21 měsíců do vězení bývalého amerického kongresmana Anthonyho Weinera za sexuální elektronickou komunikaci s patnáctiletou dívkou. Informovala o tom agentura AP. 

Případ zasáhl do loňské prezidentské kampaně v USA, Weiner totiž je manželem Humy Abedinové, která je dlouholetou blízkou spolupracovnicí neúspěšné demokratické kandidátky do Bílého domu Hillary Clintonové. Abedinová kvůli skandálu od manžela loni odešla, letos podala žádost o rozvod.

Demokratický exkongresman mohl dostat až desetiletý trest, Weiner se ale dohodl s prokuraturou, uznal svou vinu a zřekl se práva na odvolání. Za to prokuratura žádala vězení v délce 21 až 27 měsíců. Do káznice musí Weiner nastoupit nejpozději 6. listopadu, rovněž musí zaplatit pokutu 10.000 dolarů (220.000 korun) a podrobit se terapii pro sexuální delikventy.

Politik opakovanými sexuálními prohřešky přišel o slibně nastartovanou kariéru. Před čtyřmi lety, když se ucházel o křeslo newyorského starosty, se na veřejnost dostal záznam o jeho peprné korespondenci s jistou mladou ženou. Už v roce 2011 rezignoval na post v Kongresu poté, co vyšlo najevo, že několika ženám rozeslal své intimní fotografie.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) Weinerovi v rámci zajišťování důkazů v září zabavil počítač, v němž pak vyšetřovatelé našli velké množství e-mailů odeslaných ze soukromého poštovního účtu Clintonové v době, kdy byla ministryní zahraničí. Později vyšlo najevo, že poštu nahrála do počítače jako do záložního média dlouholetá poradkyně Clintonové Huma Abedinová.

Témata:  USA Hillary Clintonová sexuální obtěžování soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy