reklama

Jejich čin označil za porušení ústavy, šlo podle něj o projev nepřijatelné neloajality.

Král v přímém televizním projevu zdůraznil, že katalánské vedení se dopustilo nezodpovědného chování a nejednalo podle práva a demokracie. Situaci v Katalánsku označil za velmi vážnou.

Ve zhruba šestiminutovém vystoupení král upozornil, že mu velmi záleží na udržení španělské jednoty. Stát podle něj musí v Katalánsku zajistit ústavní pořádek a vládu práva. Katalánští představitelé mimo jiné ohrozili ekonomickou stabilitu Španělska.

Na 300.000 lidí se dnes shromáždilo v katalánské metropoli Barceloně na protest proti násilí, které v neděli při hlasování o nezávislosti Katalánska použila španělská policie. Ošetřeno muselo být skoro 900 lidí, kteří se pohybovali u volebních místností, aby tam odhlasovali, anebo aby je bránili před zasahujícími policisty. Protestuje se na mnoha dalších místech, zablokovány jsou desítky silničních tahů v celém Katalánsku. Původně avizovaná generální stávka se dotkla částečně veřejné dopravy, nevyučovalo se na vysokých školách, v omezeném režimu fungovaly nemocnice.

Zpravodajský server BBC podotýká, že provozu barcelonského letiště El Prat se stávka nedotkla, údajně pracují i taxikáři. Mnoho katalánských politických, odborových a jiných organizací na dnešek volalo po stávce ve všech společenských sférách, největší španělská odborářská sdružení UGT a CCOO ale iniciativu nepodpořila, takže zřejmě nebyl narušen například chod velkých továren, informovala agentura AP.

Výpadek naopak zastavil práce v barcelonském přístavu, zavřená zůstala řada kulturních památek včetně katedrály Sagrada Familia. Všechny tréninky zrušil fotbalový klub FC Barcelona. Poslední údaje katalánských úřadů hovoří o zhruba 50 zablokovaných silnicích, podle deníku El País zůstaly zavřené téměř všechny školy a do práce nepřišly mimo jiné tři čtvrtiny pracovníků státních zdravotnických zařízení.