Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelec z Las Vegas chtěl možná útočit na více místech

Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)
Stephen Paddock (střelec z Las Vegas)
Foto: CBS NEWS

Las Vegas (USA) - Stephen Paddock, který na festivalu v Las Vegas střelbou zabil 58 lidí a přes 500 osob zranil, možná zvažoval i útoky na dva jiné festivaly. Najal si pokoje s výhledem na hudební přehlídky v Las Vegas a Chicagu.

Podle policie rovněž zřejmě plánoval po svém činu uprchnout. Nakonec však před příchodem policie spáchal sebevraždu. Jeho motiv stále zůstává nejasný.

Vyšetřovatelé pokoušející se zmapovat Paddockovy přípravy na nejtragičtější masovou střelbu v dějinách USA podle AP zjistili, že měl zamluvený pokoj s výhledem na známý chicagský festival Lollapalooza. Podle nejmenovaného zdroje blízkého vyšetřování si jej rezervoval pouze na jediný srpnový víkend, kdy se přehlídka, každoročně lákající statisíce lidí, konala. Není však zcela jasné, zda vůbec do Chicaga ze svého několik tisíc kilometrů vzdáleného domova u Las Vegas dorazil.

Podle lasvegaského šerifa Josepha Lombarda si pronajal i další pokoj s výhledem na festival - tentokrát alternativní hudby - Life is Beautiful. Ten se ve městě kasin konal o týden dříve než přehlídka country hudby Route 91 Harvest, na níž z 32. patra hotelu Mandalay Bay nakonec zaútočil.

Lombardo rovněž řekl, že policie má důkazy, že hodlal po činu uprchnout. Vyšetřovatelé se rovněž domnívají, že měl komplice.

"Myslíte si, že to všechno mohl uskutečnit sám?" zeptal se Lombardo novinářů na tiskové konferenci. Poukázal na více než čtyři desítky zbraní, které Paddock nashromáždil, a na výbušniny nalezené v jeho autě. "Vede to k předpokladu, že v určitém stadiu mu někdo pomáhal," dodal.

Podle Lombarda důkazy nasvědčují tomu, že čtyřiašedesátiletý penzionovaný účetní, gambler a milionářský důchodce plánoval svůj hrůzný čin přežít. Podrobnosti ale šerif nesdělil.

Místní list Las Vegas Review Journal s odvoláním na vyšetřovatele napsal, že Paddock během palby, která trvala přibližně deset minut, mířil i na velké nádrže s palivem pro letadla, které se nacházejí asi 300 metrů od festivalového stadionu. Do jedné z nádrží údajně udělaly kulky dvě díry, avšak žádnou zásadní škodu nezpůsobily.

Témata:  USA Las Vegas střelba na koncertě v Las Vegas Stephen Paddock

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy