Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánsko podle Mase zatím není připraveno na nezávislost

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánsko dosud není připraveno na skutečnou nezávislost a mezi katalánskými vůdci se vede debata o tom, zda je na místě snažit se ji v těchto dnech vyhlásit. Řekl to někdejší katalánský premiér a dlouholetý zastánce odtržení od Španělska Artur Mas.

Madrid se snaží vyhlášení katalánské nezávislosti všemožně zabránit a dnes mimo jiné usnadnil firmám odchod z této autonomní oblasti.

"Zatím existují věci, které bychom k nezávislosti potřebovali a nemáme je," řekl Mas, který byl předloni kandidátem nejsilnější katalánské strany na premiéra, avšak kvůli odporu krajní levice podporující menšinovou vládu jej nahradil kompromisní kandidát Carles Puidgemont.

Mas hovořil nebývale otevřeně o tématu, které separatisté po nedělním referendu většinou veřejně neřeší. Dosáhnout skutečné samostatnosti mohou podle něho Katalánci jen tehdy, pokud budou mít plnou kontrolu nad svým územím, přerozdělováním daní či vlastní nezávislý soudní systém, což dosud neplatí.

"Je nutné mít na paměti, že nejde jen o to vyhlásit nezávislost, ale o to, změnit se v nezávislou zemi," připomněl Mas, který podle španělských médií patří ke zdrženlivějšímu křídlu separatistických politiků.

Podle médií se prohlubuje nejednota mezi zástupci vládní separatistické koalice premiéra Carlese Puigdemonta Společně pro Ano (JxSí), jejíž část se staví proti uspěchanému vyhlášení nezávislosti, a radikálně levicovou Kandidátkou lidové jednoty (CUP), která usiluje o okamžitý rozchod s Madridem.

Témata:  Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy