Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zvýšily na 300 procent clo na letadla Bombardier

Bombardier Challenger 600 je rodina obchodních tryskových letadel vyráběných od roku 1978 kanadskou firmou Canadair. V roce 1986 se Canadair stal součástí Bombardier Aerospace. Foto: Adrian Pingstone
Bombardier Challenger 600 je rodina obchodních tryskových letadel vyráběných od roku 1978 kanadskou firmou Canadair. V roce 1986 se Canadair stal součástí Bombardier Aerospace. Foto: Adrian Pingstone
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington/Montreal/Londýn - Americké ministerstvo hospodářství dnes zvýšilo clo na dovoz letadel kanadské společnosti Bombardier o 80 procentních bodů na 300 procent.

Její americký konkurent Boeing si stěžoval, že firma dostává na výrobu nelegální dotace a letadla prodává za "absurdně nízké" ceny, napsala agentura Reuters.

Nové nařízení, které nevstoupí v platnost dříve než v příštím roce, podle Reuters vystupňuje napětí v obchodních vztazích mezi USA, Kanadou a Británií, kde sídlí část výroby. Clo se bude týkat letounů CSeries, které tak prakticky vyřadí z amerického trhu. Boeing přitom ve své stížnosti žádal zavést pouze 80procentní clo, napsala Reuters.

Když USA v září zavedly na stejný typ letounů clo ve výši 220 procent, protestovala Kanada a Británie, že rozhodnutí ohrozí pracovní místa. S dnešním rozhodnutím vyjádřila kanadská vláda "naprostý nesouhlas".

Podle amerického ministra obchodu Wilbura Rosse tento krok pomůže ochránit americká pracovní místa v duchu politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa "America First", Amerika na prvním místě.

Témata:  USA letadlo Bombardier Challenger 600

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy