Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy po dvaceti letech zrušily sankce proti Súdánu

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington/Chartúm - Spojené státy zrušily po dvou desítkách let sankce proti Súdánu. Informovaly o tom tiskové agentury.

Súdán rozhodnutí Washingtonu uvítal. "Vedoucí představitelé, vláda a súdánský lid vítají pozitivní rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zcela zrušit hospodářské sankce," uvedlo súdánské ministerstvo zahraničí.

Platnost sankcí zavedených v 90. letech v lednu, krátce před odchodem z Bílého domu, přerušil bývalý prezident Barack Obama. Jeho nástupce Donald Trump tento proces završil v noci na dnešek zrušením obchodního embarga, postihujícího především súdánský ropný průmysl, a dalších zákazů, které účinně odstřihly Súdán od světového finančního systému.

Washington nicméně ponechal tuto africkou zemi na seznamu států podporujících terorismus, z čehož plyne pokračující zákaz prodeje zbraní či omezení americké finanční pomoci zemi.

Organizace hájící lidská práva postup Washingtonu kritizovaly, neboť podle nich posílí pozici súdánského prezidenta Umara Bašíra obviněného z genocidy.

Američané zavedli sankce poté, co v Chartúmu sídlil v letech 1992 až 1996 tehdejší šéf teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin. USA od té doby blokádu pravidelně prodlužovaly především kvůli vnitřním konfliktům v zemi, z jejichž rozdmýcháváni vinily Bašírovu vládu. Zvláštní důraz přitom Washington kladl na situaci v Dárfúru, kde podle OSN při bojích zemřelo přes 200.000 lidí.

Témata:  USA Súdán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.