Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce lidí demonstrují v Barceloně proti nezávislosti Katalánska

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Tisíce lidí dnes v Barceloně demonstrují za jednotu Španělska. Chtějí dát najevo svůj nesouhlas s plánem Katalánska na odtržení.

Akce se koná týden po španělskými úřady neuznaném referendu, v němž se 90 procent zúčastněných katalánských voličů vyslovilo pro nezávislost regionu. Účast dosáhla ale jen 43 procent.

Nad hlavami manifestujících, kteří se shromáždili na jednom z náměstí v centru města, vlají španělské i katalánské vlajky. "Nenechte se oklamat, Katalánsko je Španělsko," ozývá se z davu skandování, ale i další podobná hesla, včetně výzev zavřít předsedu regionální vlády a vůdce separatistů Carlese Puigdemonta do vězení.

Demonstraci do správního centra Katalánska svolala Katalánská občanská společnost (SCC) pod heslem "Dost! Vraťme se ke zdravému rozumu". Akce, která bude pokračovat pochodem hlavními ulicemi centra Barcelony, vyvrcholí shromážděním, na němž mají promluvit mimo jiné spisovatel Mario Vargas Llosa a bývalý předseda Evropského parlamentu Katalánec Josep Borrell.

Témata:  Španělsko demonstrace ve Španělsku Katalánsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy